Dramatično na granici EU zbog migranata: Poljska šalje 12.000 vojnika

4
Radiosarajevo.ba
Dramatično na granici EU zbog migranata: Poljska šalje 12.000 vojnika
Print Screen / Dramatično na granici

Stotine izbjeglica došlo je danas na granični prijelaz na poljsko-bjeloruskoj granici - što je najveći broj od početka migrantske krize i pooštrenih odnosa vlade u Minsku i zapadnih susjeda.

Bjeloruske vlasti ponovo su optužile Varšavu za nehumanost, a poljsko Ministarstvo odbrane izrazilo je spremnost da brani granicu, piše BBC.

Ministarstvo odbrane Poljske je objavilo snimke iz vazduha na kojima se vidi stotine ljudi na jednom od graničnih prijelaza.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Mariuš Blaščak, poljski ministar odbrane, rekao je da više od 12.000 vojnika dežura na granici.

„Spremni smo da branimo poljsku granicu", napisao je na Twitteru.

Europska unija optužila je ranije beloruskog autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka da je omogućio priliv izbjeglica kao odgovor na sankcije EU.

Uslovi za migrante na granici su veoma loši, a postoji bojazan da mnogi neće preživjeti nadolazeću zimu.

NATO je ocijenio "neprihvatljivim" način na koji Bjelorusija "koristi" migrante koji u velikom broju pristižu na poljsku granicu.

"Neprihvatljivo je što režim (bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka) koristi migrante kao hibridnu taktiku", ocijenio je u priopćenju dužnosnik NATO-a, izrazivši zabrinutost zbog te situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije