... / Slike s poljske granice podsjećaju na 2015. migranti viču: "Njemačka, Njemačka"

08. 11. 2021. u 19:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hotični događaji i kriza na granici Poljske i Bjelorusije nastavljeni su kada su stotine migranata u Bjelorusiji krenule prema poljskoj granici namjeravajući se probiti u EU i nastaviti do svog cilja – Njemačke.

Glasnogovornik poljske vlade Stanislaw Zaryn objavio je da se u blizini granične crte na bjeloruskoj strani granice okupila velika skupina migranata, koja je krenula prema Poljskoj s namjerom da nasilno prijeđe vanjsku granicu EU.

Riječ je o, napisao je Zaryn, zabrinjavajućim informacijama i dodao pritom da je velika migrantska skupina pod “strogim nadzorom” naoružanih Bjelorusa, koji je usmjeravaju prema granici s Poljskom. Zaryn je svoje tvrdnje ilustrirao proslijeđenim snimkama koje navodno prikazuju tu veliku migrantsku skupinu. Na snimkama se vidi skupina od više stotina migranata, koja se okupila neposredno uz granicu, piše Večernji.hr

Oglasio se i poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski, koji je istaknuo da je Poljska spremna na svaki scenarij te dodao da su na to područje upućene dodatne policijske i vojne snage. Bjeloruski novinar Tadeusz Giczan tvrdi pak da poljska strana koristi suzavac protiv onih koji se pokušavaju približiti graničnoj ogradi, kao i da migranti pokušavaju probiti kordon poljske policije uzvikujući “Njemačka, Njemačka”. Migranti se pokušavaju probiti na području na kojem nema žice na granici, a poljska policija uspostavila je živi štit kako bi spriječila ulazak migranata u zemlju. Dosad su migranti u više navrata potvrđivali da ih bjeloruske vlasti silom tjeraju da pokušaju prijeći poljsku granicu, no poljski ih policajci u pravilu vrate u Bjelorusiju.

U tom okrutnom i nemoralnom poigravanju ljudskim životima stradavaju migranti. Njih 10 dosad je smrtno stradalo, od čega njih sedam nakon što su prešli granicu.

Granica Poljske i Bjelorusije trenutačno je najugroženija granica u EU. Poljska je na to područje uputila više tisuća vojnika, proglasila izvanredno stanje na granici i odobrila početak izgradnje trajne granične ograde, visoke više od pet metara i duge 200 kilometara. Poljska je, uz Litvu i Letoniju, postala meta migrantske krize koju su namjerno izazvale bjeloruske vlasti, koje pozivaju migrante iz bliskoistočnih zemalja da upravo Bjelorusiju iskoriste kao tranzitnu točku za ulazak na područje EU, želeći se tako osvetiti Bruxellesu zbog europskih sankcija uvedenih nakon lanjskih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, na kojima je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, očekivano, proglasio izbornu pobjedu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)