Političari kroz suze usred TV emisije priznaju kako i koliko su krali

Radiosarajevo.ba
Političari kroz suze usred TV emisije priznaju kako i koliko su krali
Nova televizijska emisija kineske CCTV podigla je mnogo prašine u političkim krugovima ove zemlje, ali i u medijima diljem svijeta, jer je riječ o emisiji u kojoj su gosti političari optuženi i osuđeni za korupciju.

Koncept emisije podrazumijeva da gosti, pred širokim auditorijem, priznaju počinjena krivična djela, a više od deset osramoćenih figura gostovat će u osam epizoda emisije koja se zove Uvijek na putu.

Kako prenosi BBC, autori emisije se pozivaju na program vlade koji je provođen u cilju borbe protiv korupcije u Komunističkoj partiji Kine, te je u prvoj epizodi gost pokajnički plakao pred ogromnim auditorijem koji je s velikim interesom pratio ovu emisiju.

Ova emisija emitira se gotovo četiri godine nakon što je predsjednik Kine Xi Jinping obećao javnosti da će se obračunati s prekršiocima zakona u vlasti, ali kritika i dalje tvrdi da je netransparentnost vladajućih političara najveći problem, te da je ovo samo bila dobra prilika da se Jinping riješi političkih protivnika.

No, bilo kako bilo, ovo bi svakako mogao biti pozitivan primjer za mnoge zemlje koje se bore s problemima korupcije, kako bi preventivno djelovale na one koji imaju planove korupcijom steći protupravnu korist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije