Policija Zimbabvea uhapsila apostolskog 'proroka' i spasila 251 dijete iz imanja

0
Radiosarajevo.ba
Policija Zimbabvea uhapsila apostolskog 'proroka' i spasila 251 dijete iz imanja
Foto: X.com / Ilustracija

Policija Zimbabvea uhapsila je čovjeka koji tvrdi da je prorok apostolske sekte zbog kriminalnih aktivnosti koje uključuju zlostavljanje djece. Uhapšeno je i sedam njegovih pomagača.

U kompleksu apostolske sekte je preko 250 djece radilo kao jeftina radna snaga, a policija je u dvorištu pronašla 16 grobova. Policija kaže da je Ishmael Chokurongerwa (56), koji je sam sebe prozvao prorokom Ishmaelom, vodio sektu s više od 1.000 članova na farmi udaljenoj oko 34 kilometra sjeverozapadno od glavnog grada Hararea, piše The Guardian.

Djeca su tamo živjela uz ostale članove kulta.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Djeca, koja su sada spašena, korištena su za obavljanje raznih fizičkih aktivnosti za dobrobit vodstva sekte, rekla je policija. Od 251 djeteta, 246 djece nije imalo rodni list.

Policija je utvrdila da sva djeca školske dobi nisu pohađala formalno obrazovanje i bila su iskorištavana kao jeftina radna snaga. "Djeca su radila fizičke poslove kao dio učenja životnih vještina", navela je policija.

Francuski list "La Liberation" objavio karikaturu koja ismijava izgladnjivanje Palestinaca

Francuski list "La Liberation" objavio karikaturu koja ismijava izgladnjivanje Palestinaca

Među grobovima otkrivenima u dvorištu kompleksa su i grobovi sedmero beba čiji ukopi nisu registrovani. Pretres kompleksa kulta obavljen je u utorak. Policija kaže da će objaviti više detalja nakon istrage.

Apostolske grupe, koje tradicionalna vjerovanja miješaju s pentekostnom doktrinom, popularne su u Zimbabveu. Zimbabve je duboko religiozna južnoafrička zemlja. Malo je detaljnih istraživanja o apostolskim crkvama u Zimbabveu, ali studije Unicefa procjenjuju da je to najveća vjerska denominacija s oko 2.5 miliona sljedbenika u zemlji od 15 miliona stanovnika.

Neke se grupe pridržavaju doktrine koja zahtijeva da sljedbenici izbjegavaju da im se djeca formalno obrazuju, da odbijaju lijekove i medicinsku skrb te da umjesto toga traže iscjeljenje kroz svoju vjeru u molitvi, svetu vodu i pomazano kamenje.

Neke od tih grupa su posljednjih godina nakon pritiska vlade i nevladinih organizacija, svojim članovima su počele dopuštati odlazak u bolnice i upis djece u školu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije