Japanska raketa eksplodirala nakon par sekundi

0
Radiosarajevo.ba
Japanska raketa eksplodirala nakon par sekundi
Foto: Screenshot/Twitter / Kolaž / ilustracija / Eksplozija

Raketa koja je nosila japanski špijunski satelit eksplodirala je ubrzo nakon lansiranja, a gorući komadi zasuli su područje s kojeg je lansirana i obližnju šumu.

Spektakularno uništenje rakete Kairos, visoke 18 metara i teške 23 tone, predstavlja najnoviji neuspjeh u kampanji japanske vlade i privatnih kompanija da se Japan pozicionira kao relevantan faktor u svemirskom poslovanju.

Raketa je poletjela s lansirne rampe na udaljenom poluotoku Kii u prefekturi Wakayama u srijedu, 13. marta ujutro i eksplodirala svega nekoliko sekundi kasnije. Nosila je mali satelit japanske vlade.

Pratite uživo vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a: Očekuje se obraćanje Schmidta i Cvijanović

Pratite uživo vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a: Očekuje se obraćanje Schmidta i Cvijanović

Space One, kompanija koja je proizvela raketu, saopćila je da se ona automatski samouništila nakon otkrivanja neidentificiranog problema.

"Raketa je prekinula let nakon što je procijenila da će postizanje njene misije biti teško", rekao je Masakazu Toyoda, predsjednik kompanije, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije