Policija u Den Haagu vodenim topovima rastjeravala demonstrante

2
Radiosarajevo.ba
Policija u Den Haagu vodenim topovima rastjeravala demonstrante
Foto: EPA-EFE / Den Haag demonstracije

Nizozemska policija u nedjelju u Den Haagu upotrijebila je vodene topove i policajce na konju kako bi rastjerala još jedne protiv vladine demonstracije, dan uoči početka trodnevnog glasanja na parlamentarnim izborima.

Dvadesetak demionstranata je uhapšeno, saopćila je policija, rekavši da su "policijski službenici više puta morali primijeniti silu".

Stotine ljudi su se okupile u parku u središtu grada želeći izraziti neslaganje s premijerom Markom Rutteom, među ostalim zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja pandemije COVID-19.

Den Haag demonstracije - undefined

Foto: EPA-EFE: Den Haag demonstracije

Policija sa štitovima, palicama i psima intervenisala je kada se demonstranti nisu htjeli razići na kraju skupa, piše Hina.

Snage reda su na kraju upotrijebile vodene topove.

Den Haag demonstracije - undefined

Foto: EPA-EFE: Den Haag demonstracije

"Danas smo ovdje ponajprije zato što iduće sedmice imamo izbore i više ne želimo ovu vladu", rekla je za AFP Elsvis Vanheenst, nezaposlena 32-godišnjakinja.

Izbori su rastegnuti na tri dana kako bi se garantovala fizička distanca između birača i omogućilo osjetljivim osobama da ranije glasaju.

Ankete pokazuju da Mark Rutte i njegova liberalna stranka VVD dobivaju novi mandat na čelu koalicijske vlade.

Bijes koji je u januaru potaknulo prvo uvođenje policijskog sata u Nizozemskoj nakon Drugog svjetskog rata, doveo je do najvećih demonstracija zadnjih desetljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije