Haos na korona demonstracijama u Berlinu: Povrijeđeno 45 policajaca

Radiosarajevo.ba
Haos na korona demonstracijama u Berlinu: Povrijeđeno 45 policajaca
Foto: EPA / Protesti u Berlinu

Čak 45 policajaca povrijeđeno je u Berlinu tokom protesta desetina hiljada demonstranata koji zahtijevaju ukidanje restriktivnih mjera za borbu protiv COVID-19 saopćila je policija, dok novih manjih protesta i dalje ima u glavnom gradu.

Tokom protesta u subotu su uhapšene 133 osobe.

Oko 20.000 ljudi, po procjenama policije, učestvovalo je u šarolikim demonstracijama u Berlinu u subotu: slobodni mislioci, aktivisti protiv vakcina, aktivisti teorija zavjere i pristalice krajnje desnice.

Demonstranti, od kojih većina nije nosila maske i nisu poštovali rastojanje od drugih od 1,50 metra, išli su u povorci ka Brandenburškoj kapiji. Policija je počela da ih rastjeruje još popodne, ali stotinak je ostalo do kasno uvečer.

Policija je podnijela prijavu protiv organizatora događaja zbog nepoštovanja higijenskih pravila, piše njemački mediji.

Tokom odvojene antifašističke demonstracije u berlinskom okrugu Neukolln, demonstranti su bacali kamenje na policiju, ispaljivali rakete za vatromet i oštetili dva policijska vozila i kancelariju jedne lokalne stranke.

Ukupno 1.100 policajaca bilo je raspoređeno u subotu na mjestima oba protesta.

Danas se nekoliko stotina demonstranata ponovo okupilo kod Brandenburške kapije, navodi novinar AFP-a. Većina je nosila maske i poštovala rastojanje od drugih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije