Policija se sprema za nove proteste u Parizu i širom Francuske

Anadolija
Policija se sprema za nove proteste u Parizu i širom Francuske
Foto: BBC / Protesti širom Francuske
Francuska raspoređuje hiljade policajaca kako bi pokušala zaustaviti državne proteste i blokade puteva bijesnih vozača zbog povećanja poreza na gorivo i politike predsjednika Emmanuela Macrona.

Napetost je porasla zbog prošlosedmičnih protesta na kojima se okupilo preko 250.000 ljudi širom Francuske, od Provanse do Normandije.

Za subotu je planiran novi talas protesta, uključujući i onaj ispred Eiffelovog tornja u Parizu. Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner pozvao je na smirenost i obećao jake policijske mjere protiv neposlušnih masa.

Samo u Parizu raspoređeno je oko 3.000 pripadnika sigurnosnih snaga, naročito oko turističkih područja poput Champs-Elyseesja, nakon prošlosedmičnog pokušaja nelegalnog marša prema predsjedničkoj palati.

Dvije osobe su poginule, a na stotine ih je povrijeđeno u protestima prošle nedjelje, što predstavlja veliki izazov za Macrona.

On brani odluku o povećanju poreza kao neophodnu kako bi se smanjila zavisnost Francuske od fosilnih goriva te obećava da će u utorak utvrditi nove planove koji će olakšati “energetske reforme“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije