Hrvatski mediji: Ako kupujete cigarete i gorivo u BiH, stiže vam loša vijest

Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji: Ako kupujete cigarete i gorivo u BiH, stiže vam loša vijest
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Hrvatski mediji danas su izvjestili o poskupljenjima goriva i cigareta u BiH, a što je odluka Uprave za indirektno oporezivanje u našoj zemlji.

Gotovo kolektivno su odaslali "upozoravajući" naslov: Ako kupujete cigarete i gorivo u BiH, onda vam stižu loše vijesti.

Naime, UO UIO usvojio je na jučerašnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2.60 KM umjesto 2.42 KM, a specifična umjesto 1.35 KM bit će 1.50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96.80 KM po kilogramu.

 Prema najavama uskoro će u BiH poskupjeti i gorivo i to za 15 feninga po litri. Neke benzinske pumpe već su povećale cijene, a pravi val poskupljenja tek se očekuje, piše Index.hr.

 
 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije