Muftija Zukorlić u Dohi govorio o "drevnoj Bosni", nesreći i mukama Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Muftija Zukorlić u Dohi govorio o "drevnoj Bosni", nesreći i mukama Bošnjaka
/ Foto: Anadolija
Zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik BDZ Sandžaka muftija Muamer Zukorlić gostovao je na glavnom kanalu Al Jazeere u Dohi. On predvodi višečlanu delegaciju Narodne skupštine koja ovih dana boravi u Kataru.

Zukorlić je razgovarao o brojnim temama: njegovom putu od glavnog muftije do političara i narodnog poslanika, običajima u Bošnjaka, stanju u Bosni i Sandžaku. Bilo je razgovora o "drevnoj Bosni", o Islamskoj zajednici i ustanovama u Sandžaku.

On je kazao da je potrebno mnogo vremena da bi se pojasnila situacija Bošnjaka i muslimana na Balkanu, " s obzirom na to da smo suočeni sa ratnim izazovima još od pada Osmanske vladavine", jer su nakon njih ostali živjeti kao manjina pored većine kršćana, iako su starosjedioci i narodi koji su vjekovima žive na Balkanu.

"U takvom stanju smo muslimani na Balkanu 200 godina unazad su doživljavali razne nesreće, muke, progone, i živjeli su u konstantnom ratnom stanju koje se završavalo zločinima i genocidima, kazao je Muftija i dodao da, pored svega, Bošnjaci muslimani su ostali tamo u Sandžaku i Bosni gdje žive i dan danas, i nisu napustili svoj vatan", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije