Yee uzvratio Vučiću: Poruka Srbiji bila je savjet, a ne ultimatum

Radiosarajevo.ba
Yee uzvratio Vučiću: Poruka Srbiji bila je savjet, a ne ultimatum
Poruka Srbiji da ne sjedi na dvije stolice je bila savjet, a ne ultimatum, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee na skupu o Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Europskoj uniji.

"Na konferenciji u Beogradu prije sedmicu dana sam, možda nesmotreno, upotrijebio srpsku izreku da se ne može sjedeti na dve stolice - ali to je bilo u kontekstu savjeta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje”, rekao je Yee na pitanje novinarke Glasa Amerike.

“Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko savjeta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim riječima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja", pojasnio je Yee.

Glas Amerike navodi da je Yee ipak istakao da Rusija, s jedne strane, i SAD i EU s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

Podsetimo, prilikom nedavne posjete Beogradu, zvaničnik Stejt departmenta izjavio je u da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane, odnosno da sjede na dvije stolice.

Tom prilikom je napomenuo da su SAD partner Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Yee je na skupu u Vašingtonu govorio i o Kosovu, podsjetivši na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije