Policija otvorila šupu, prizor ih šokirao: Otac i sin 40 godina krili tajnu

6
Radiosarajevo.ba
Policija otvorila šupu, prizor ih šokirao: Otac i sin 40 godina krili tajnu
BBC / Otkrivena tajna koju su skrivali otac i sin

Jedan čovjek držan je u zatočeništvu u Engleskoj više od 40 godina.

Čovjek, koji je sada u šezdesetim godinama, veći dio svog života proveo je u mračnoj, drvenoj šupi u karavan parku kod Hadrijanovog zida sjeverno od Carlisle u Engleskoj

Peter Swailes mlađi (56) priznao je da je iskorištavao ranjivog radnika i izjasnio se krivim za moderno ropstvo u ponedeljak pred sudom u Carlisle, piše BBC.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

On je inicijalno optužen za držanje čovjeka u ropstvu zajedno sa svojim ocem Peter Swailes (81), koji je umro prije suđenja 2021. godine.

Prethodno su se obojica izjasnili da nisu krivi za zavjeru da dogovore ili organizuju putovanje žrtve između 2015-2019. kako bi ga eksploatisali.

Swailes je pušten uz kauciji i treba da se pojavi na sudu 4. februara radi izricanja kazne.

Policija je sa nalogom za pretres došla u karavan park 3. oktobra 2018, kad su pronašli zelenu, drvenu šupu. Pokucali su na vrata i kad su ušli zatekli su unutra čovjeka koji im je rekao da tu živi već 40 godina. Policija je navela da je šupa “u lošem stanju”, da jedan prozor ne može da se skroz zatvori i da nema grijanja.

Tokom ispitivanja čovjek je rekao da je radio na farmama i da su mu plaćali 10 funti dnevno. Swailes mlađi je uhapšen u aprilu 2019, a kasnije je optužen zajedno sa ocem. Žrtva je uvedena u vladin program i sada živi u smještaju van Kambrije uz obezbjeđenu pomoć.

"Za sve godine koliko sam u policiji nikad nisam čuo za slučaj modernog ropstva, a da je eksploatacija trajala toliko dugu", istakao je Plimer, dodajući da mu je drago što je Swailes “konačno uradio pravu stvar i priznao krivicu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije