Policija istražuje kako je Abramovič dobio portugalsko državljanstvo

0
Radiosarajevo.ba
Policija istražuje kako je Abramovič dobio portugalsko državljanstvo
profimedia.rs / Roman Abramovič

Portugalska policija istražuje kako je ruski bogataš Roman Abramovič stekao portugalsko državljanstvo u aprilu 2021. godine, a u sklopu istrage je uhapšen rabin Daniel Litvak koji mu je omogućio dobivanje dokumenata, izvijestile su u subotu novine El País.

Litvak je uhapšen u četvrtak dok se spremao otputovati u Izrael, izvijestile su pak portugalske novine Público.

Policija je potvrdila kako portugalski ured za suzbijanje korupcije provodi operaciju u sklopu koje je pretraženo nekoliko domova i ureda, prenosi Hina.

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Istraga je počela u januaru kada se pojavila sumnja da židovska zajednica u Portu lažira sefardsko porijeklo židova, falsificira dokumente i sudjeluje u "pranju novca".

Od 2015. godine portugalsko državljanstvo mogu dobiti potomci sefardskih židova, protjeranih 1496. godine odlukom kralja Manuela I. Sefardi su židovi koji su živjeli na području Pirenejskog poluotoka, a iz Španjolske su ih protjerali katolički kraljevi 1492.

Portugalska vlada opunomoćila je židovske zajednice u Lisabonu i Portu da provjere porijeklo potencijalnih potomaka sefarda. Od tada je zaprimljeno 85.000 zahtjeva od čega ih je odobreno više od 32.000.

Oko 90 posto tih zahtjeva, a među njima i onaj Romana Abramoviča, zaprimila je židovska zajednica u Portu.

Premda je Abramovič dobio portugalsko državljanstvo to je ostalo skriveno od javnosti sve dok u decembru vijest nisu objavile portugalske novine Público.

Židovska zajednica u Portu je dobila preko 19 miliona eura za obradu svih tih zahtjeva, izvijestio je El País.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije