Abramovič će novac od prodaje Chelseaja dati žrtvama rata u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Abramovič će novac od prodaje Chelseaja dati žrtvama rata u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Roman Abramovič

Roman Abramovič potvrdio je da prodaje Chelsea, a neto prihod od prodaje kluba proslijedit će novoosnovanoj fondaciji za žrtve rata u Ukrajini. Nagađa se da bi iznos za koji ruski bogataš prodaje klub trebao biti oko tri milijarde funti, ali službene potvrde o tome nema.

Nakon nekoliko dana medijskih napisa, pritiska engleske javnosti zbog ruske vojne invazije na Ukrajinu, dosadašnji vlasnik odlučio je povući potez o kojem se već neko vrijeme priča. Njegovo saopćenje objavljeno je na službenim internetskim stranicama kluba, aktualnog osvajača Lige prvaka i Svjetskog klupskog prvenstva. Abramovič je saopćenje započeo podsjetnikom na svoje riječi prema kojima je odluke donosio uvijek s najboljim interesima za klub, piše Index.

"Stoga sam odlučio prodati klub jer smatram da je to u aktualnoj situaciji najbolje za njega, navijače, zaposlenike, kao i klupske sponzore i partnere", objasnio je Abramovič i dodao da postupak neće biti brz, ali i da neće tražiti da mu se vrate pozajmice jer, naveo je, njegovo preuzimanje Chelseaja "nije se niti dogodilo zbog novca, već iz čiste strasti prema igri i klubu."

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Prema nekim informacijama, Abramovič je klubu posudio oko dvije milijarde funti, a prema navodima Daily Maila želi ga prodati za minimalno tri milijarde funti.

Abramovič je naveo i to da je zatražio osnivanje dobrotvorne fondacije u koju će biti uplaćen neto prihod od prodaje. On će se skupljati za sve žrtve rata u Ukrajini, kratkoročno i dugoročno. Ruski bogataš ponovio je da je odluka o prodaji kluba za njega bila teška, ali da je u najboljem interesu za Chelsea.

Abramovič je u ljeto 2003. godine postao vlasnik kompanija koje su posjedovale Chelsea. U vrijeme njegove vladavine u klubu osvojeno je 18 titula, među kojima su pet za najbolju ekipu u Premier ligi i dvije za najbolju u Ligi prvaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije