SAD / Pojavili se novi snimci policijskog ubistva Floyda: Pogledajte detalje hapšenja

04. 08. 2020. u 08:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Pojavili su se novi, do sada neobjavljeni videosnimci s kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca,na kojima se vide novi detalji kobnog hapšenja Georgea Floyda. 

Na djelomičnim videozapisima koje je Daily Mail dobio s tjelesnih kamera dvojice sada bivših policajaca koji su sudjelovali u hapšenju Floyda, može se primijetiti kako se uspaničeni Floyd bori sa službenicima dok su se nalazili u stražnjem dijelu automobila. Dio snimljenog incidenta dogodio se samo nekoliko minuta prije smrti Georgea Floyda.

Nekoliko trenutaka nakon borbe čuje se kako policajac Thomas Lane pita policajca Dereka Chauvina treba li Floyda prebaciti na bok, piše CNN. 

Floyd je umro 25. maja dok je bio pod policijskim nadzorom, a incident je pokrenuo proteste širom Sjedinjenih Američkih Država. 

Novine Daily Mail, sa sjedištem u Londonu, nisu objavile kojim su putem dobile ove snimke policijskih kamera. Advokat Thomasa Lanea podnio je ove videozapise kao dokaz za odbacivanje optužbi protiv bivšeg policijskog službenika, ali oni nisu bili dostupni (osim prijepisa onoga što je rečeno). 

Sudija Peter Cahill odredio je 15. jula da su te snimke dostupne u ograničenoj formi te ih odbio predočiti novinskim organizacijama. 

Bivši policajac Chauvin optužen je za ubistvo drugog stepena. Tri druga službenika koja su sudjelovala u hapšenju Floyda - Kueng, Lane i Tou Thao - također su uhapšeni i optuženi za pomaganje pri ubistvu drugog stepena. 

Ben Crump, advokat Floydove porodice jučer je kazao kako se u snimcima koji su procurile u javnost vidi da Floyd nije predstavljao nikakvu prijetnju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA