Pogledajte šta je rekao Volodimir Zelenski nakon sastanka sa Andrejom Plenkovićem

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta je rekao Volodimir Zelenski nakon sastanka sa Andrejom Plenkovićem
Foto: X.com / Sastanak Zelenskog i Plenkovića

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastali su se na marginama drugog dana sastanka lidera jugoistočne Europe u Atini.

Nakon sastanka na društvenim mrežama oglasio se Zelenski.

"U pripremi je novi paket vojne pomoći. Saradnja na ukrajinskom izvozu žitarica, uključujući i preko hrvatskih dunavskih i jadranskih luka. Humanitarno deminiranje. Zahvaljujem Hrvatskoj na pomoći Ukrajini i predvođenju relevantnih globalnih napora", objavio je Zelenski.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Novim paketom vojne pomoći, ukupna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 miliona eura (oko 390.7 miliona KM). Hrvatska vlada će u četvrtak,24. augusta, otkriti šta sadrži taj paket, najavio je Plenković.

Plenković je sa Zelenskim razgovarao o korištenju hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica.

"Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više hiljada tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike", ali se je novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizirala, rekao je Plenković. Naglasio je da je "poenta" da ovo "bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje".

Plenković i Zelenski učestvovali su u ponedjeljak navečer, 21. augusta, na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini, prenosi Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije