Volodimir Zelenski na sastanku u Grčkoj: Stiže velika pomoć za Ukrajinu, evo o čemu se radi

1
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski na sastanku u Grčkoj: Stiže velika pomoć za Ukrajinu, evo o čemu se radi
Foto: X.com / Volodimir Zelenski i Kyriakos Mistotakis

Grčka je u ponedjeljak, 21. augusta dočekala čelnike članica EU i Zapadnog Balkana, uključujući predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog.

"Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ugostio je u ponedjeljak navečer čelnike zemalja Zapadnog Balkana i država članica EU na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije, a ta inicijativa naglašava ulogu Grčke 'kao stuba stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i u jugoistočnoj Europi'", rekli su vladini izvori, objavila je grčka novinska agencija Ana.

Susret se simbolično održava na 20. godišnjicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usaglasile da je budućnost Balkana u EU-u.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Na večeru je stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Grčka će sudjelovati u obuci pilota ukrajinske ratne avijacije za mlaznjake F-16", rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Danska i Nizozemska su u nedjelju, 20. augusta objavile da će isporučiti prve F-16 Ukrajini.

"Danas imamo važan rezultat za avijacijsku koaliciju. Grčka će sudjelovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovom prijedlogu", rekao je Zelenski na zajedničkoj press konferenciji s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u Ateni.

U Atenu su stigli i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U Atenu su doputovali predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije - Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Moldavije Maia Sandu, piše Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije