Otkrivena velika tajna vojna baza u Rusiji: Planiraju ogromne napade

2
Radiosarajevo.ba
Otkrivena velika tajna vojna baza u Rusiji: Planiraju ogromne napade
Foto: X.com / Vojna baza

Rusija gradi hiljade iranskih dizajniranih bespilotnih letjelica za napad na masivnu tajnu vojnu bazu, prema procurjelim dokumentima.

Inženjeri u objektu Alabuga u Tatarstanu, udaljenom oko 800 kilometara istočno od Moskve, pokušavaju proizvesti oko 6.000 unaprijeđenih dronova do 2025. godine.

Iako je proizvodnja zaostala za rasporedom, stručnjaci vjeruju da bi to moglo značiti da se stotine dronova tipa "Shahed" usmjere prema ciljevima na Ukrajini istovremeno, umjesto desetina koji se trenutno koriste u napadima.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Dokumenti pokazuju da zaposlenici, neki od kojih su imali oduzete pasoše kako bi se spriječilo njihovo napuštanje zemlje, koriste šifre kako bi se uputili na projekat. Dronovi se nazivaju "čamci", eksplozivi su "brisači", dok je Iran povremeno nazivan "Irska" ili "Bjelorusija".

Program je bio pažljivo čuvana državna tajna, iako se odvija na površini objekta veličine 14 nogometnih terena, koji će se dalje proširiti.

Shaded dronovi
Foto: X.com: Shaded dronovi

Trofazni raspored počeo je 2023. godine, s tim da je ekipa u Alabugi obnavljala rastavljene dronove iz Irana. Trenutno su u drugoj fazi, proizvodeći konstrukcije vozila, ali opremajući ih iranskim elektronikama.

Do početka iduće godine, objekt će početi izrađivati dronove koristeći ruske materijale i komponente.

Inženjeri u Alabugi su očito unaprijedili uvezene dronove, učinivši ih vodootpornima te su zamijenili nepouzdane kineske komponente.

Planiraju im omogućiti izvođenje udara tako da napadnu cilj zajedničkim jurišem, i namjeravaju proizvesti ove modele u većem obimu i višem standardu od originalnih Shahed modela.

Međutim, program, koji nosi šifrovano ime "Projekt Čamac", kasnio je zbog birokratskog ministarstva odbrane Rusije i već je u februaru bio više od pet sedmica zaostao za rasporedom.

Također je imao problema s logistikom. Kada je tim organizirao kamione za transport prvog isporučenog drona s aerodroma, shvatili su da nemaju viljuškar za utovar teških kutija.

Tim je zatim iznajmio viljuškar od lokalnog preduzeća, da bi saznao da niko od njih nije kvalifikovan za upravljanje njime.

Ipak, David Albright, bivši inspektor UN-a za oružje, vjeruje da Rusija može "preći s povremenog lansiranja desetina uvezenih kamikaza dronova Shahed-136 protiv ukrajinskih ciljeva na češće napade s stotinama njih" već sljedeće godine, prenosi Telegraph.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije