Pogledajte snažan govor Ocasio-Cortez koji je ohrabrio žene širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Pogledajte snažan govor Ocasio-Cortez koji je ohrabrio žene širom svijeta
Screenshot / Alexandrija Ocasio-Cortez

U svakodnevnom životu, na ulici, u kući, na poslu, u prijevozu te u medijima, žene su izložene uvredljivim komentarima, omalovažavanju, nipodaštavanju i mnogim drugim još težim oblicima nasilja.

Kada na uvrede odgovore, najčešće im se govori da pretjeruju, nazivaju se preosjetljivim, ludim, histeričnim...

Govor koji je održala mlada političarka Alexandrija Ocasio-Cortez koja se posljednjih godina bori za promjenu sistema u SAD-u.

Iako se kontekst Amerike i BiH razlikuje, prepoznat ćete i mnoge sličnosti, prije svega kada je riječ o obraćanju ženama i govoru o ženama u javnom prostoru.

Naime, Ocasio-Cortez je mlada, drčna, hrabra i na valu nevjerovatne popularnosti: njeni se govori šeraju u suludim brojkama, njene se rečenice citiraju, svaki njen istup prikazuje na vijestima....

No američka politika na čelu s Trumpom, koji ju je napao rasističkim izjavama poručujući joj da se zajedno za svojim kolegicama “vrati u državu iz koje je došla pa tamo popravlja stvar” (Ocasio-Cortez rođena je u Americi), nije spremna za značaj koji takva žena može imati u današnjem svijetu koji se, uprkos svim užasima koji su nas snašli u 2020., ipak mijenja, pa je tako republikanski zastupnik, prezimena Yoho, izvrijeđao Ocasio-Cortez na ulazu u Kongres nazvavši je “ludom, izvan glave i je*enom kujom”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije