Pogledajte reklamu za rusku vakcinu Sputnik V

Radiosarajevo.ba
Pogledajte reklamu za rusku vakcinu Sputnik V
Foto: EPA-EFE / Ruska vakcina

Ukupno 20 zemalja iz Latinske Amerike, Srednjeg istoka i Azije već su naručili rusku vakcinu, izjavio je na konferenciji - na kojoj je zvanično objavljena registracija ovog cjepiva - Kirill Dmitriev, šef Ruskog investicionog fonda (RDIF) koji finansira vakcinu.

Kako je otkrio naručeno je milijardu doza

"Zajedno, s partnerima, možemo proizvesti više od 500 miliona doza vakcine godišnje", objasnio je Dmitriev. 

Doznaje se i da će sve što se proizvede u Rusiji biti korišteno za državljane ove zemlje (prve vakcine primit će učitelji i starije osobe), dok će se doze za inostranstvo proizvoditi van Rusije. 

Dmitriev je otkrio da RDIF radi na programu humanitarne pomoći za zemlje u razvoju, a čiji će cilj biti pomoći zemljama da zemlje koje to ne mogu priuštiti također dobiju vakcinu. 

Kako je kazao, vakcina će biti akutni problem u najsiromašnijim zemljama na svijetu, a "mi vjerujemo da svi ljudi na planeti trebaju imati jednak pristup vakcini, bez obzira na njihovu finansijsku situaciju". 

Ruska vakcina zove se Sputnik V. I dok je izazvala potpuno oduševljenje u Rusiji, zemlje zapadnog svijeta s velikim oprezom gledaju spram ove vakcine, tvrdeći da nikakvi rezultati testiranja na ljudima ili životinjama nisu objavljeni, a navode i da nije još prošla, krucijalnu, treću fazu testiranja. 

Sputnik V će široj javnosti biti dostupan od januara 2021, a pogledajte i reklamu koji su Rusi pripremili za cjepivo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije