Fauci o ruskoj vakcini: Ako bismo htjeli povrijediti mnoge, mogli bismo i mi ovako

Radiosarajevo.ba
Fauci o ruskoj vakcini: Ako bismo htjeli povrijediti mnoge, mogli bismo i mi ovako
Foto: EPA-EFE / Anthony Fauci

"Izmiješati" vakcinu nije isto što i dokazati da je vakcina sigurna i efektivna, komentar je Anthonyja Faucija na vijest iz Moskve da je Rusija odobrila vakcinu protiv COVID-a i spremna je izbaciti na tržište.

Fauci, čelnik američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, dodao je na eventu "The Stopping Pandemics", koji se održava u organizaciji National Geographica, da ozbiljno sumnja da je i sigurna i efikasna, ali da se ipak iskreno nada da su Rusi u potpunosti dokazali da je vakcina i bezbjedna i da ima efekta. 

Inače, Rusija je cijelo ljeto dala naslutiti da brzo napreduje sa svojim kandidatom za vakcinom, nazvanom Sputnik V, u čast prvog satelita koji je lansiran u svemir, 1960. Još u maju su čelnici Gamaleya instituta u Moksvi, gdje se vakcina razvijala, izjavili da su vakcinu testirali na sebi, mjesec dana prije nego što je počela prva faza testiranja na ljudima - njih 76.

Ipak, Galameya još uvijek nije javno objavila rezultate testiranja na ljudima, što obično uključuje tri faze, kako bi se u potpunosti provjerili sigurnost, efikasnost i precizna doza vakcine. Također nisu objavili nikakva istraživanja testiranja na životinjama, eksperimente s ćelijama u petri posudama...

No, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, saopćio je da je tamošnji regulator zdravstva odobrio vakcinu za široku upotrebu - drugi ruski zvaničnici, pak, otkrili su da je faza 3 još uvijek u toku. 

Kirill Dmitriev, prvi čovjek ruskog fonda koji finansira vakcinu, izjavio je za AP da treća faza počinje upravo danas, 12. augusta, u nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, UAE, Filipine i, možda, Brazil. AP nije uspio pronaći dokumentaciju u Ruskom ministarstvu zdravstva koji bi potvrdili da su ova testiranja odobrena.

Faza 3 krucijalna je kako bi se potvrdila da je vakcina spremna za široku upotrebu, navodi National Geographic. Ovo je finalni korak, dizajniran da odredi najsigurniju dozu za široku upotrebu - što je nešto što se može otkriti samo kad se vakcina da hiljadama ljudi. Ovaj nivo provjere određuje i stepen do kojeg vakcina radi.

Američka FDA saopćila je da će vakcinu protiv COVID-a odobriti ako bude bila najmanje 50 posto efikasna. 

"Imamo mnogo vakcina na kojima se trenutno radi. Ako bismo željeli povrijediti mnogo ljudi, dajući im nešto što ne radi, mogli bismo i mi početi ovo, sljedeće već sedmice. Ali, to se tako ne radi", poručio je Fauci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije