Pogledajte kako izgleda ploča sa koje je uskrsnuo Isus Krist

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda ploča sa koje je uskrsnuo Isus Krist
Ploča od krečnjaka, za koju se vjeruje da je bila mjesto na kojem je položeno tijelo Isusa Krista nakon njegova raspeća i mjesto sa kojeg je on uskrsnuo na nebo, ovih dana fotografisana je po prvi put u historiji.

Grobnica za koju se vjeruje da je u nju položeno tijelo Isusa Krista otvorena je prije nekoliko dana, prvi put nakon nekoliko stoljeća, kada je naučnicima sa Univerziteta u Atini dozvoljeno da na 60 sati pristupe ovoj historijskoj grobnici. Oni su tom prilikom pronašli jednu ploču od krečnjaka, koja je služila za pokop i još jednu ploču od mramora, na čijoj površini je urezan krst i vjeruje se da datira iz vremena Krstaških ratova.

Dio je ovo radova restauracije takozvane Edikule, odnosno mjesta za koje se vjeruje da je vječno počivalište Isusa Krista, koje se nalazi u crkvi Svetog groba u Starom gradu u Jerusalemu.

„Ne možemo tvrditi 100 posto, ali čini se da je ovo vidljivi dokaz da sama grobnica nije bila podložna promjenama tokom godina, a to je zabrinjavalo mnoge naučnike i historičare decenijama“, kazao je nakon otkrivanja ploče Fredrik Hiebert, jedan od naučnika koji rade na restauraciji, a prenosi Daily Mail.

Uz samu restauraciju bit će urađene i mnoge naučne analize kako bi se dokazalo da je to stvarno mjesto grobnice Isusa Krista, a sam proces obnove vrijedan je čak 4 miliona dolara.

U nastavku možete pogledati video u kojem je pobliže prikazana sama grobnica Isusa Krista i sami možete posvjedočiti historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije