Pogledajte kako izgleda mjesto vječnog počinka Isusa Krista

Beta
Pogledajte kako izgleda mjesto vječnog počinka Isusa Krista
Prvi put u posljednja dva stoljeća naučnici su otvorili mjesto za koje cjelokupan kršćanski svijet vjeruje da je grob Isusa Krista, a u Bazilici Svetog Groba u Jerusalemu.

Zbog radova koji se provode kako bi se obnovila i očuvala edikula, drevna odaja gdje se, prema vjerovanju, nalazi grob Isusa Krista, mermerna ploča koja se nalazi na grobu bit će otvorena tokom tri dana za radove restauracije, javila je agencija Frans pres.

To su prvi radovi na tom mjestu još od 1810. godine, kada je ovo svetilište bilo restaurirano poprimivši današnji oblik nakon što je prethodno stradalo u požaru.

Inače, bazilika u kojoj se nalazi ovaj grob je udaljena samo nekoliko metara od mjesta gdje je Isus Krist razapet na brdu Golgota, a sagradio ju je 325. godine nove ere rimski imperator Konstantin. Zgradu je 1009. godine razorio musliman Kalif al Hakim, a obnovili su je krstaši u 12. Vijeku.

Smatra se jednim od najsvetijih mjesta kršćanstva,  a sada ga i vi možete pogledati u videu koji je specijalno ovom prilikom napravio National Geographic.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije