"Zemljotresi u Italiji su odmazda jer nisu podržali Izrael"

Radiosarajevo.ba
"Zemljotresi u Italiji su odmazda jer nisu podržali Izrael"
Zemljotresi koji prethodnih nekoliko dana potresaju Italiju tema su svih svjetskih medija, a nesreće i razaranja koja oni uzrokuju još uvijek se mjere. Ipak, komentari pojedinih političara još više od zemljotresa potresli su javnost.

Naime, komentar Ayooba Kara zamjenika izraelskog ministra za regionalnu saradnju šokirao je mnoge, budući da je Kara prokomentirao da su dva razorna zemljotresa koji su pogodili Italiju ustvari odmazda zato što je Italija podržala UNESCO-vu rezoluciju o nepostojanju veze između Jevreja i Jerusalema.

 "Siguran sam da su se zemljotresi dogodili upravo zbog UNESCO-ve odluke", prokomentirao je Kara, član vladajuće Likud partije u Izraelu, a prenosi portal Ynetnews.

Ono što je ironično u cijeloj toj priči jeste činjenica da je i život ovog političara bio ugrožen upravo zbog spomenutih zemljotresa, jer se on u tom trenutku nalazio u posjeti Vatikanu za vrijeme potresa u kojem je poginula jedna osoba, a povrijeđeno njih deset. Sve to dogodilo se u srijedu, kada je UNESCO usvojio rezoluciju kojom kritikuje Izrael zbog postupanja sa svetim mjestom u Jeruzalemu koje Jevreji nazivaju Sveti hram, a muslimani al-Ḥaram al-Šarīf.

Sam dokument, protiv kojeg se bunio Izrael, usvojen je nakon veoma duge i usijane debate zbog njegovog sadržaja, a Italija je bila jedna od mnogih zemalja koje su podržale ovu rezoluciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije