Podignuta nova optužnica protiv Donalda Trumpa

1
Radiosarajevo.ba
Podignuta nova optužnica protiv Donalda Trumpa
Foto: Instagram / Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump se suočio s četvrtom u nizu optužbi nakon što je porota u saveznoj državi Georgii podigla optužnicu protiv njega zbog pokušaja da sruši ishod izbora 2020., na kojima ga je porazio demokrat Joe Biden.

Optužbe, koje je predstavila okružna tužiteljica Fani Willis, najnovije su pravne poteškoće za Trumpa koji je favorit u utrci za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Tužitelji su istaknuli 11 tački optužnice protiv Trumpa i njegovih saradnika, uključujući krivotvorenje i reketarenje, koje se inače koriste protiv pripadnika skupina organiziranog kriminala.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Optužili su 18 drugih osoba, uključujući Marka Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa osoblja u Bijeloj kući, te advokate Rudyja Giulianija i Johna Eastmana.

Slučaj se temelji na Trampovom telefonskom pozivu 2. januara 2021. upućenom najvišem izbornom dužnosniku Georgie Bradu Raffenspergeru. Njega Trump potiče da "pronađe" dovoljno glasova da obori njegov tijesni poraz u saveznoj državi, što je Raffensperger odbio činiti.

Donald Trump ponovo optužen: Evo za šta se tereti

Donald Trump ponovo optužen: Evo za šta se tereti

Četiri dana kasnije, 6. januara 2021., i dvije sedmice prije nego što je Trump trebao napustiti Bijelu kuću, njegove su pristaše upale u američki Kapitol.

Trump se već izjasnio da nije kriv u tri postupka. Suočava se sa suđenjem u New Yorku koje će početi 25. marta iduće godine, a tiče se plaćanja novca za ušutkavanje pornoglumice.

Ima i suđenje na Floridi koje će početi 20. maja, a tiče se nezakonitog čuvanja povjerljivih dokumenata.

Trećom optužnicom, podignutom protiv njega u Washingtonu, tereti ga se za nezakonit pokušaj da ospori poraz na izborima 2020., a datum suđenja još uvijek nije utvrđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije