Američko suđenje stoljeća: Donald Trump odbacio sve optužbe i izjasnio se da nije kriv

4
Radiosarajevo.ba
Američko suđenje stoljeća: Donald Trump odbacio sve optužbe i izjasnio se da nije kriv
Foto: EPA / Donald Trump

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu započinje suđenje zbog zavjere u cilju poništenja svog poraza na izborima 2020. godine.

Oko polovice republikanaca ne bi glasalo za Donalda Trumpa ako bude osuđen, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u četvrtak, 3. augusta.

Trump je službeno optužen na sudskom ročištu u četvrtak oko 22 sata po našem vremenu zbog zavjere u cilju poništenja svog poraza na izborima 2020. godine.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Trump tvrdi da je nevin i optužuje istražitelje da provode "lov na vještice" kako bi zaustavili njegovu političku kampanju.

Prije početka suđenja, Trump je nazvao slučaj dokazom korupcije, skandala i neuspjeha aktualnog predsjednika Joea Bidena.

U Washingtonu je pojačano osiguranje zbog saslušanja. Trump se već suočava s dva druga procesa, ali i dalje se priprema za predsjedničke izbore iduće godine.

Ova optužnica smatra se najozbiljnijom, a protiv Trumpa su podignute četiri tačke optužnice, uključujući zavjeru za prijevaru države, zavjeru protiv prava građana i utjecaj na svjedoke.

Protiv milijardera se vode još dva postupka: jedan u saveznoj državi New York zbog navodnih isplata pornoglumici kako bi šutjela o njihovu odnosu i drugi na federalnoj razini zbog odnošenja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine. 

Ispitanicima je postavljeno pitanje bi li iduće godine glasali za Trumpa ako ga porota proglasi krivim. Četrdeset i pet posto republikanskih birača je reklo da ne bi, a 35 posto da bi. Ostali su rekli da ne znaju.

Suđenje stoljeća u Americi: Bude li Donald Trump osuđen, pola republikanaca neće glasati za njega

Suđenje stoljeća u Americi: Bude li Donald Trump osuđen, pola republikanaca neće glasati za njega

Upitani bi li glasali za Trumpa kada bi završio u zatvoru, 52 posto republikanaca reklo je da ne bi, a 28 posto da bi. 

Bivši predsjednik se okoristio prvim optužnicama u travnju, povećavši svoju prednost pred republikanskim protukandidatom, guvernerom Floride Ronom DeSantisom

Nova anketa pokazuje da Trumpu i dalje raste prednost. Trenutno ima 47 posto podrške republikanaca, kao i u junu, a DeSantisova popularnost je pala za šest postotnih bodova, na 13 posto.

Suđenje Trumpu možete uživo putem našeg portala:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije