Podaci WHO: Većina poginulih u zemljotresima u Afganistanu su - žene i djeca

0
Radiosarajevo.ba
Podaci WHO: Većina poginulih u zemljotresima u Afganistanu su - žene i djeca
Foto: X.com / Afganistan: Strašne posljedice

Žene i djeca čine dvije trećine žrtava najnovijih zemljotresa u Afganistanu koje su primljene u bolnicu s teškim povredama, rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitne intervencije u toj zemlji.

Talibani su saopćili da je najmanje 2.400 ljudi poginulo, a više od 2.000 je povrijeđenih u zemljotresima u subotu, 7. oktobra, koji se smatraju među najsmrtonosnijima u svijetu ove godine nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji u kojima je poginulo oko 50.000 ljudi, prema procjenama.

"Zemljotres se dogodio oko 11 sati ujutro kad su muškarci bili izvan kuća, tako da su većina poginulih i povrijeđenih žene i djeca koji su u to vrijeme bili u kućama", rekao je Alaa Abou Zeid iz WHO-a.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Upozorio je da je financiranje humanitarnih operacija i dalje kritično, a globalna pozornost i financiranje skreću se s Afganistana.

To bi se moglo pripisati konkurentskim ili nadolazećim krizama širom svijeta, poput Bliskog istoka i Ukrajine, te talibanskih ograničenjima za žene, smatraju diplomati i dužnosnici humanitarne pomoći.

UN-ov humanitarni ured najavio je pomoć u iznosu od pet milijuna dolara za odgovor na potres, a neposredna materijalna pomoć stigla je iz ograničenog broja zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije