Crne brojke: Raste broj žrtava zemljotresa u Afganistanu, poginulo je više od 2.000 ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Crne brojke: Raste broj žrtava zemljotresa u Afganistanu, poginulo je više od 2.000 ljudi
Foto: X.com / Raste broj žrtava

Raste broj žrtava snažnog zemljotresa koji je pogodio Afganistan i prema novim službenim podacima, koje je objavila talibanska vlada u nedjelju, 8. oktobra, poginulo je više od 2.000 ljudi, a više od 9.000 je povrijeđenih.

Nakon zemljotresa magnitude 6,3 koji je u subotu, 7. oktobra pogodio regije nekih 30 kilometara sjeverozapadno od grada Herata, slijedilo je još osam snažnih udara.

Poginulo je 2.053 ljudi, a povrijeđenih je 9.240, objavilo je ministarstvo za katastrofe u nedjelju. Dodaje da je uništeno ili oštećeno 1.329 kuća. Ranije u nedjelju glasnogovornik Crvenog krsta Erfanullah Sharafzoi rekao je za agenciju Reuters da je poginulo 500 ljudi.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Više od 200 mrtvih dovezeno je u više bolnica, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva koji se predstavio kao dr. Danish i dodao:

"Većina njih su žena i djeca, a 510 je povrijeđenih."

U selu Sarboland, u okrugu Zinda Jan, deseci kuća zbrisani su, javlja novinar AFP-a.

Pokrajina Herat, koja ima oko 1,9 miliona stanovnika prema podacima Svjetske banke, zadnjih je godina pogođena sušom, što je paraliziralo brojne poljoprivredne zajednice koje su već u teškoćama. Zemljotresi u Afganistanu su česti, posebno u planinskom lancu Hindu Kush koji je blizu spoja euroazijske i indijske tektonske ploče.

U junu 2022. zemljotres magnitude 5,9 bio je najsmrtonosniji u Afganistanu u gotovo 25 godina, usmrtio je više od 1.000 ljudi, a deseci hiljada ostali su bez krova nad glavom u siromašnoj pokrajini Paktika (jugoistok).

U martu ove godine zemljotres magnitude 6,5 usmrtio je 13 ljudi u Afganistanu i Pakistanu, blizu lokaliteta Jurm na sjeveroistoku zemlje. Afganistan je osim toga u teškoj humanitarnoj krizi otkako su se na vlast vratili talibani 2021., čiju vlast međunarodna zajednica ne priznaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije