Šta je pokazao izvještaj UN-a: Nakon zabrane droga u Afganistanu porasla trgovina metamfetaminom

0
Hina
Šta je pokazao izvještaj UN-a: Nakon zabrane droga u Afganistanu porasla trgovina metamfetaminom
Foto: EPA / Afganistan / Ilustracija

Trgovina metamfetaminom u Afganistanu i oko njega porasla je zadnjih godina, nakon što su talibani obuzdali trgovinu heroinom otkako su preuzeli vlast, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda u nedjelju, 10. septembra.

"Porast trgovine metamfetaminom u Afganistanu i regiji upućuje na značajan pomak na tržištu ilegalnih droga i zahtijeva našu hitnu pozornost", rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica Kancelarije UN-a za droge i kriminal (UNODC).

Talibani, koji su ponovno došli na vlast u augustu 2021., u aprilu 2022. zabranili su proizvodnju narkotika u Afganistanu, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma. Talibanski dužnosnici kažu da njihove sigurnosne snage suzbijaju afganistanske uzgajivače maka i uništavaju usjeve.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Dok se trgovina heroinom usporila, UNODC navodi u saopćenju, trgovina metamfetaminom se "nakon zabrane intenzivirala". Zapljene metamfetamina u Afganistanu i oko njega skočile su 12 puta u pet godina do 2021.

Između 2019. i 2022. susjedne zemlje poput Irana i Pakistana također su izvijestile o povećanim zapljenama. Daleke zemlje poput Francuske i Australije izvijestile su o zapljeni metamfetamina koji vjerojatno potječe iz Afganistana.

UNODC je saopćio da je većina metamfetamina iz Afganistana napravljena od sastojaka prekursora poput onih koji se nalaze u nekim lijekovima protiv prehlade i gripe.

U Afganistanu raste biljka efedra, koja se može koristiti za proizvodnju metamfetamina, ali UNODC je rekao da količine potrebne za proizvodnju droge i rizik od nepouzdanih usjeva znače da proizvodnja u Afganistanu ne ovisi samo o biljci.

"Lijekovi za običnu prehladu i hemikalije industrijske kvalitete učinkovitiji su i isplativiji za proizvodnju metamfetamina i stoga predstavljaju mnogo veću prijetnju", rekao je UNODC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije