Početak novog poglavlja: Novi Zeland uvodi "putni balon"

0
Hina
Početak novog poglavlja: Novi Zeland uvodi "putni balon"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Novi Zeland otvorit će svoje granice posjetiteljima iz Australije od 19. aprila, objavila je danas premijerka Jacinda Ardern.

Granice obje države bile su zatvorene, osim za državljane i osobe s pravom boravišta, uz nekoliko iznimki, od marta 2020. godine.

"Transtasmanijski putni balon" omogućit će Novozelanđanima i Australcima da putuju između dviju zemalja bez nužne karantene, rekla je Ardern.

Ardern je dodala da je upravljanje pandemijom i spriječavanje da COVID-19 prodre na Novi Zeland bio "ogroman napor" prošle godine.

"Žrtva je bila ne moći vidjeti prijatelje i porodice koje žive u Australiji. To obilježava početak novog poglavlja u našem odgovoru na covid i našem oporavku", kazala je.

Ardern je upozorila i na to da putnici moraju uzeti u obzir mogućnost prekida putovanja izbije li zaraza u bilo kojoj od dvije zemlje.

Novi Zeland je u utorak izvijestio o 17 novih slučajeva COVID-19, a svi su otkriveni na granici.

Trenutno je 74 aktivna slučaja COVID-19, s ukupno 2524 slučaja i 26 umrlih.

Australija ima prema procjeni 146 aktivna slučaja, a izvijestila je o 909 umrlih i oko 29.000 slučaja od početka pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije