Počelo suđenje talijanskoj mafiji, više od 320 osumnjičenih

3
Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje talijanskoj mafiji, više od 320 osumnjičenih
Foto: EPA-EFE / Suđenje u Kalabriji

Najveće suđenje talijanskim mafijašima u historiji započelo je u srijedu s više od 320 osumnjičenih mafijaša i pomoćnika, između ostalog optuženih za iznuđivanje, krijumčarenje droge i krađu.

Meta procesa je kalabrijski klan 'Ndrangheta' koji tužitelji smatraju najmoćnijom mafijaškom skupinom u državi, snažnijom od slavne sicilijske Cose Nostre.

Suđenje će se održati u kalabreškom gradu Lamezia Terme u pozivnom centru koji je pretvoren u sudnicu. Optuženi su smješteni u metalne kaveze, a procesu će nazočiti stotine advokata i tužitelja, novinara i gledatelja.

Veliki dio optuženih su advokati, računovođe, poduzetnici, lokalni političari i policajci za koje glavni tužitelj Nicola Gratteri tvrdi da su pomogli 'Ndrangheti u izgradnji kriminalnog carstva.

U obraćanju novinarima pred sudnicom Gratteri je kazao kako je istraga ohrabrila lokalno stanovništvo da progovori.

"U protekle dvije godine bilježimo veći broj tužbi potlačenih preduzetnika i građana, žrtvi kamatarenja, ljudi koji su godinama živjeli pod prijetnjama 'Ndranghete", rekao je tužitelj koji se više od 30 godina bori protiv mafije.

Na suđenje je pozvano 913 svjedoka, a preslušano je 24 hilajde sati prisluškivanih telefonskih razgovora. Gratteri očekuje da će proces trajati godinu dana, a sud će zasjedati šest dana tjedno.

Italija je posljednji put odjednom sudila stotinama mafijaša 1986. u Palermu, a taj je proces predstavljao točku preokreta u borbi protiv Cose Nostre, nakon čega je ta skupina izgubila na snazi, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije