Italijanska mafija ima novi vid zarade: Cosa nostra u lovu na historiju

Radiosarajevo.ba
Italijanska mafija ima novi vid zarade: Cosa nostra u lovu na historiju
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pedeset godina posle krađe Karavađovog djela Hristovo rođenje sa Svetim Lavrentijem i Svetim Franjom, italijanska Komisija za borbu protiv mafije objavila je da jedno od najtraženijih umtničkih djela vjerovatno ipak nije zauvijek izgubljeno.

Krunski svjedok iz Cosa nostre ispričao je komisiji da je sicilijanska mafija 70-ih godina prošlog vijeka prodala sliku Švajcarcu koji trguje umjetničkim djelima. Okako je slika nestala iz crkve u Palermu 1969, oko nje su se plele nevjerovatne priče: dok su jedni tvrdili da je rukovodstvo mafije Cosa nostra iznosi na važnim sastancima, drugi su se kleli da ju je glavni vođa sicilijanske mafije Toto Rina koristio umjesto prostirke pored kreveta.

Ipak, na osnovu iskaza krunskog svjedoka stručnjaci Komisije došli su do saznanja o novom problemu s kojima se suočava italijanska policija: krađi umjetničkih djela. Samo 2017. u Italiji je iz muzeja, privatnih kuća i crkava ukradeno 6.255 umetničkih djela, u prosjeku 17 dnevno, a profil počinioca je uvek isti: mafija.

Umjetnička djela su sigurna investicija. Ne gube vrijednost, a kupci ih uglavnom plaćaju u kešu, što su idealni preduslovi za pranje novca.

"Vrijednost umjetničke slike često vremenom poraste. Zbog toga kriminalci kupovinu ne vide samo kao mogućnost da operu novac, već i kao investiciju", objašnjava Fabricio Paruli, načelnik specijalne policijske jedinice Službe za zaštitu kulturnih dobara.

Mafijaši, međutim, prije svega trguju kradenom umjetnošću. Istražitelji su 2016. prilikom pretresa kuće u Kastelmare di Stabija u Napulju otkrili dvije Van Goghove slike u vrednosti od 100 miliona dolara. Kuća je bila u vlasništvu trgovca drogom iz mafije Kamora. Dva lopova ukrala su dvije slike Van Goghovog muzeja u Amsterdamu 2002. Dvije godine kasnije, policija je uhapsila počinioce, koji nisu otkrili gdje su slike.

Služba za zaštitu kulturnih dobara uživa svjetski ugled. Samo 2017. našli su slike, skulpture i antikvitete u vrijednosti od 54 miliona eura. Odjeljenje je osnovano 1969, iste godine kada je ukradena Karavađova slika.

Hristovo rođenje sa Svetim Lavrentijem i Svetim Franjom, čija se vrijednost procenjuje na 20 miliona dolara, jedno je od deset najtraženijih umjetničkih djela širom svijeta. Zahvaljujući iskazima svjedoka, istražitelji su uspjeli da makar rekonstruišu krađu. On je rekao komisiji da su sliku ukrali sitni kriminalci, ali da je zbog svog značaja dospjela u ruke Cosa Nostre.

Tadašnji šef mafije Gaetano Badalamenti prodao je sliku trgovcu umjetnošću u iz Lugana. Njegova ideja je bila da je rasklope na četiri djela kako bi je lakše iznijeli na crno tržište. Taj trgovac je u međuvremenu preminuo, a policija se nada da će ipak naći legendarnu sliku, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije