Počelo ročište desničaru koji je na Novom Zelandu ubio 51 muslimana

Anadolija
Počelo ročište desničaru koji je na Novom Zelandu ubio 51 muslimana
PrtScr / Brenton Tarrant (28): U krvavi pohod krenuo slušajući četničku muziku

Na Novom Zelandu je uz velike mjere sigurnosti počelo završno ročište i izricanje presude počiniocu terorističkog napada u kojem je u dvije džamije u Christchurshu ubijen 51 vjernik, javlja Anadolu Agency (AA).

Najsmrtonosniji oružani napad na Novom Zelandu dogodio se 15. marta prošle godine, a 29-godišnji Brenton Tarrant priznao je da je izvršio napade na vjernike koji su se okupljali u džamijama radi klanjanja džuma-namaza.

Taj teroristički napad izazvao je osude iz cijelog svijeta, a novozelandska vlada je uvela rigoroznije mjere za posjedovanje oružja u toj zemlji.

Današnjem završnom ročištu i izricanju presude prisustvuju i preživjele i porodice poginulih u tom napadu, a očekuje se da bi ročište moglo trajati i četiri dana.

Desničarski ekstremist Tarrant će se tako suočiti sa žrtvama tokom četverodnevnog završnog ročišta i samostalno će se braniti s obzirom da je prošlog mjeseca otpustio svoj advokatski tim.

Emitiranje ročišta iz sudnice Vrhovnog suda u Christchurchu je zabranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije