Počelo primirje u Pojasu Gaze: Ovo su detalji

2
Radiosarajevo.ba
Počelo primirje u Pojasu Gaze: Ovo su detalji
FOTO: AA / Gaza: Raste broj žrtava

Primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas počelo je u 6:00 sati po našem vremenu (7:00 sati lokalno) jutros, 24. novembra. 

Nakon sedam sedmica rata, više od 14 hiljada poginulih Palestinaca i oko 1.300 poginulih Izraelaca, najveći sukob u Pojasu Gaze u posljednjem periodu je stao, barem na četiri dana. 

Prema dogovoru Izraela i grupe Hamas, sada slijedi razmjena zarobljenika. Hamas će pustiti 50 taoca koje su uzeli tokom njihovog napada na Izrael 7. oktobra, dok će iz izraelskih zatvora izaći 150 Palestinaca. 

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Također, za svakih 10 dodatno puštenih zatvorenika s obje strane, primirje će se produžiti za još jedan dan. Dogovor isto nalaže da će Izrael prestati s bilo kakvim pomjeranjem vojske u Pojasu Gaze. 

Možda i najvažniji aspekt dogovora za ogroman broj Palestinaca koji žive na ovom teritoriju je ulazak humanitarne pomoći. Dogovoren je ulazak većeg broja kamiona koji će uključivati i gorivo za bolnice u Pojasu Gaze. 

Ipak, vrijedi napomenuti da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio kako ovo 'nije kraj rata', te da će nakon primirja opet doći do sukoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije