Počela turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije

Radiosarajevo.ba
Počela turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije

Turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije nazvana Izvor mira je počela - potvrdio je to predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan, navodi CNN. Ofanziva je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će povući vojsku iz pograničnog dijela Sirije.

"Naš cilj je uništiti teroristički koridor koji se pokušava uspostaviti na sjeveroistočnoj granici, te uspostaviti mir u ovom dijelu", napisao je Erdogan na Twitteru.

Tvrdi da će Turska, kako je napisao, zaštititi sirijski teritorijalni integritet i osloboditi stanovništvo od terorista.

Turska je ranije najavila da će izvesti ovu operaciju. Ona je počela nakon što je Trump poručio da će povući američku vojsku iz ovog dijela svijeta. To je izazvalo brojne kritike. Nisu izostale one i od njegove stranke to jeste od republikanaca.

Kako navodi CNN, odluka američkog predsjednika je omogućila Turskoj da napadne kurdsku vojsku koju su podržavale Sjedinjene Američke Države.

Trump opet prijeti Turskoj: Uništit ću i izbrisati njihovu ekonomiju!

Turska je to učinila iako je Trump zaprijetio da će ih ekonomski kazniti ako "učine nešto što nije humano", piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije