Pobuna u vojsci Rusije: 'Odbijamo da izvršavamo njihove glupe, loše osmišljene i pijane naredbe'

10
Radiosarajevo.ba
Pobuna u vojsci Rusije: 'Odbijamo da izvršavamo njihove glupe, loše osmišljene i pijane naredbe'
Foto: EPA - EFE / Vojska Rusije

Ruski vojnici tvrde da se suočavaju s mogućnošću linčovanja od strane svojih komandanata nakon što su odbili izvršavati samoubilačke misije koje vode do devedeset posto gubitaka.

Putinova vojska ostvaruje napredak na istoku dok se približava strateškom gradu Pokrovsku, ključnom transportnom i logističkom centru za ukrajinsku vojsku u Donbasu. Tokom ljeta, Rusija je zauzela ukrajinske uporište u Avdiivki i Vulhedaru, ostvarivši značajne numeričke prednosti u ljudstvu i oružju.

Međutim, ti dobitci dolaze po ogromnoj cijeni, a Putinove snage nastavljaju da trpe velike gubitke.

Objavljena prognoza za BiH do sredine novembra: Evo kad nam stiže zahlađenje

Objavljena prognoza za BiH do sredine novembra: Evo kad nam stiže zahlađenje

Kremlj je vidio kako su njegove snage decimirane dok ruski komandanti šalju svoje vojnike u smrt bez mnogo brige za posljedice. Američki zvaničnici procjenjuju da ruski gubici iznose čak 615.000 - uključujući 115.000 poginulih i pola miliona ranjenih.

Putinove trupe sada javno optužuju svoje komandante da ih šalju na samoubilačke misije dok otkrivaju razmjere stravične klanice na frontu.

Vojnici iz 19. tenkovskog puka 25. armije, koji se trenutno nalaze blizu sela Krasny Liman, tvrde da njihovi komandanti žele da ih "likvidiraju" nakon što su odbili izvršavati naredbe.

U video obraćanju, rekli su: "Naši komandanti žele da nas istrebe. Iz jednostavnog razloga, što odbijamo da izvršavamo njihove glupe, loše osmišljene i pijane naredbe."

Edgar Hazimović, vojnik u bataljonu "Atlas", rekao je da se do 90 posto jedinica briše.

"U pravom smislu te riječi, oni linčuju i ubijaju naš narod, ubija se mladiće zbog njihovog odbijanja napredovanja. Ne žele ići naprijed jer svaki put kada naše jedinice napadnu, gube 90 posto svoje grupe."

Vojnik je dodao da im više od godine dana nisu davali odmore i da su morali sami kupovati svoju vojnu opremu, piše Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije