Po naredbi Lukašenka u Bjelorusiji uhapšen novinar Radija Slobodna Evropa

1
Radiosarajevo.ba
Po naredbi Lukašenka u Bjelorusiji uhapšen novinar Radija Slobodna Evropa
Foto: EPA-EFE / Policija u Bjelorusiji

Bjelorusko udruženje novinara saopštilo je jučer da je policija uhapsila fotoreportera Radija Slobodna Evropa koji finansiraju Sjedinjene Američke Države.

Ulad Hrydzin je odveden je u istražni pritvor u Minsk i njegov advokat nije mogao da se sastane sa njim, a ne zna se ni za šta je optužen, navedeno je u saopštenju, javlja Beta.

Hrydzin je već ranije proveo 11 dana u pritvoru zbog snimanja jednog od protestnih skupova koji su izbili poslije predsjedničkih izbora 2020, na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Veliki protesti protiv Lukašenka, koji vlada Bjelorusijom od 1994. godine, trajali su mjesecima. Više od 35.000 ljudi je uhapšeno, mnogi su prebijeni, a opozicionari su pobjegli iz zemlje ili su uhapšeni.

Podsjetimo, protesti u Bjelorusiji počeli su nakon što je saopćeno da je na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta 2020. pobijedio aktuelni predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo ovim rezultatom, optužujući vlasti za namještanje izbora. Demonstranti zahtijevaju nove izbore i ustavnu promjenu. I već dvije godine nakon izbora,  nezadovoljstvo građana ne prestaje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije