Andrej Plenković stigao u Ukrajinu, sastat će se sa Zelenskim

4
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković stigao u Ukrajinu, sastat će se sa Zelenskim
Foto: Instagram / Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković jutros je doputovao u Kijev, gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz njega je potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska ambasadorica u Ukrajini Anica Djamić.

Sudjelovat će na sastanku

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjelovat će u Kijevu na sastanku na vrhu ''Buča -  odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', u povodu godišnjice oslobođenja Buče. Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Ujedno će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Predsjednik vlade Plenković položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Druga posjeta Ukrajini

Ovo je druga Plenkovićeva posjeta Ukrajini od početka ruske agresije 24. februara 2022. U maju prošle godine sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču, gdje je svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao velik broj ukrajinskih ljudi, poručili su iz vlade, piše Index hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije