Prijedlog u Saboru nije prošao, Andrej Plenković ostaje premijer Hrvatske

2
Fena
Prijedlog u Saboru nije prošao, Andrej Plenković ostaje premijer Hrvatske
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković, premijer Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković ima povjerenje Hrvatskog sabora i stabilnu većinu, potvrdilo je u petak glasanje o Plenkovićevu opozivu koji je tražila opozicija, na poticaj Domovinskog pokreta (DP), jer je za opoziv ruku dignulo 56 zastupnika, 77 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Taj rezultat govori da za opozicioni prijedlog nisu glasali ni svi opozicioni zastupnici, njih je 74. Da bi uspjela u svom naumu, opozicija je trebala pridobiti 76 zastupnika.

Protiv opoziva glasalo je 77 zastupnika, koji su na taj način poslali poruku da su opozocione prozivke na premijerov račun neosnovane, te da on dobro radi svoj posao.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Sabor je o premijerovom opozivu raspravljao prošle sedmice. U maratonskoj raspravi opozicija ga je prozivala za brojne afere, od Janafa i Ine do "afere SMS". Teretila ga je i za zatvaranje sisačke Rafinerije, izostanak obnove nakon potresa, neprovođenje zdravstvene reforme.

Vlada je odbila premijerovu odgovornost za koruptivne afere i izostanak reformi, a uz njega, pokazalo se u raspravi, čvrsto stoji saborska većina. Prvi je to put od oktobra 2016, kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se u Saboru propitivalo pitanje povjerenja njemu. U proteklih gotovo šest i pol godina opozicija u Hrvatskoj je bezuspješno nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara: financija, zdravstva, obrazovanja itd, no nikada premijera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije