! / Planirate putovanje u Grčku? Pročitajte šta će sve uskoro biti zabranjeno

15. 07. 2021. u 17:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Poznata europska turistička destinacija, Grčka, od petka uvodi nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

Među njima se posebno izdvajaju i obavezna vakcinacija za radnike iz određenih sektora, piše Nova.rs navodeći kako se spremaju i nova ograničenja za objekte zatvorenog tipa.

Grčka vlada je donijela odluku da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za starije osobe, saopćio je premijer Kyriakos Mitsotakis.

Nove COVID-19 mjere u Grčkoj - undefined

Foto: EPA-EFE: Nove COVID-19 mjere u Grčkoj

Od 1. septembra vakcinacija će biti obavezna za zdravstvene radnike, a osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. augusta.

"Ko ne bude vakcinisan, biće privremeno suspendovan s posla, upozorio je Mitsotakis.

Grci takođe od utorka planiraju da vakcinišu mlade od 15 do 17 godina vakcinom Pfizer/BioNTech.

Od 16. jula nadalje, samo vakcinisanim osobama biće dozvoljen ulazak u zatvorena mjesta kao što su pozorišta, teretane i mjesta za zabavu. Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa neće dozvoliti ulaz onima koji nisu vakcinisani. Popunjenost ne smije biti viša od 85 posto.

Postoje i su dodatna pravila u vezi sa zabavnim i rekreativnim prostorima koja stupaju na snagu 16. jula, piše Nova.rs.

Samo gosti koji sjede mogu biti usluženi do 31. augusta. Nije dozvoljen nijedan oblik zabave u stojećem položaju.

Sportskim događajima mogu prisustvovati samo vakcinisane osobe, ili se mogu održavati na otvorenim prostorima i sa kapacitetom od 80 posto.

Ne smije biti više od 25.000 gledatelja na otvorenim mjestima i 8.000 u zatvorenim.

Vlasnici restorana i kafića na otvorenom mogu da izaberu da li žele da primaju samo vakcinisane osobe ili da budu kao mješoviti prostor.

Dokaz o vakcinaciji

Nove COVID-19 mjere u Grčkoj - undefined

Foto: EPA-EFE: Nove COVID-19 mjere u Grčkoj

Festivali na otvorenom su dozvoljeni samo ako gosti sjede i poštuju se pravila socijalnog distanciranja i dozvoljenog kapaciteta.

Poslodavci u privatnom ili javnom sektoru imaju pravo da se raspitaju da li je zaposleni vakcinisan.

Vakcinisane osobe u oružanim snagama imaće pravo na petodnevno odsustvo. Ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis rekao je da je ulaz u zatvorene prostore dozvoljen uz dokaz o vakcinaciji.

Dodao je da će maloljetnicima odnosno građanima Grčke mlađim od 18 godina biti dozvoljen ulaz u zatvorene prostore sa negativnim testom na koronavirus.

Aplikacija za provjeru

Nove COVID-19 mjere u Grčkoj - undefined

Foto: EPA-EFE: Nove COVID-19 mjere u Grčkoj

Ministar za digitalno upravljanje Grčke, Kiriakos Pierakakis rekao je da će od vlasnici restorana i drugih preduzeća moći da preuzmu aplikaciju koja će provjeriti da li su informacije o zdravstvenom / vakcinalnom statusu koje pružaju gosti tačne.

Aplikacija Covid Free GR biće besplatna i dostupna u online prodavnicama aplikacija za telefone i tablete.

Ponovio je da bi oni koji ne poštuju mjere mogli da budu kažnjeni novčanim penalima – od 4.000 do 20.000 maraka (2.000 do 10.000 eura) ali i gubitkom licence za rad.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA