Pjongjang tvrdi: Američki nosači aviona u poziciji su za napad

Radiosarajevo.ba
Pjongjang tvrdi: Američki nosači aviona u poziciji su za napad
Sjeverna Koreja je saopćila da razmještanje tri američka nosača aviona s pratećom flotom, "koji su u poziciji za napad", oko Korejskog poluotoka povećava prijetnju izbijanja nuklearnog rata.

Sjevernokorejski zvaničnici su kazali da je nemoguće predvidjeti kada će takav rat izbiti.

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song-nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje stvaraju "najgoru situaciju u historiji oko Korejskog poluotoka".

On je napisao da su SAD reaktivirale 24-satne nalete bombardera B-52, sposobnih da ponesu nuklearno oružje, "koje su postojale u vrijeme Hladnog rata".

"Obimne nuklearne probe i ucjene koje SAD sa saveznicima izvode bez prekida cijele godine da bi ugušile našu republiku, vode zaključku da je opcija koju smo izabrali bila ispravna i da treba da nastavimo tim putem do kraja", naveo je Ja.

On nije pojasnio šta bi taj "kraj" mogao da podrazumjeva. Sjeverna Koreja lansirala je u julu interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dosegnu kopno SAD, a nedavno je izvela do sada najveću podzemnu nuklearnu eksploziju.

Četvorodnevnu zajedničku pomorsku vežbu Vašingtona i Seula koja je u subotu počela u blizini istočne obale Južne Koreje, zvaničnici američke vojske su opisali kao jasno upozorenje Sjevernoj Koreji. Uz tri američka nosača aviona s pratećim ratnim brodovima, u vježbi učestvuje i sedam brodova južnokorejske mornarice.

Prema navodima Sedme flote američke mornarice, tri američka nosača aviona s pratećom opremom prvi put zajedno učestvuju u vježbi na zapadnom Pacifiku poslije vježbe blizu Guama 2007. godine.

Zajednička vojna vježba odvija se u vrijeme azijske turneje predsjednika SAD Donalda Trampa, tokom koje je posetio i Južnu Koreju, a u razgovorima koje je imao glavna tema je bila nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije