Prijetnje / S. Koreja sprema rat: Održali vježbe masovne evakuacije stanovništva

29. 10. 2017. u 17:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

  Širom Sjeverne Koreje počele su vojne vježbe koje obuhvataju masovne evakuacije stanovništva i isključenja električne energije.

Prema pisanju portala Nknews.org, vježbe se provode u sklopu priprema za rat i održavaju se u više gradova. Dodaje se da se vježbe ne izvode u Pyongyangu.

Vježbe se provode u svijeme sve većih napetosti na korejskom poluotoku, nakon serije testova dalekometnih raketa, koje je provela Sjeverna Koreja.

Prijetnja od nuklearnog napada veća je poslije posjete američkog državnog sekretara Jima Mattisa glavnom gradu Južne Koreje, Seulu.

“Sjeverna Koreja je povećala svoju prijetnju prema susjedima zbog ilegalne i nepotrebne upotrebe nuklearnog oružja i lansiranja projektila”, kazao je Mattis.

Mattis je kazao da SAD nikada neće prihvatiti nuklearni sjever poluotoka sa diktatorom Kimom na čelu.

Tokom sukoba sa Washingtonom oko nuklearnih ambicija u Pyongyangu 1994. godine, vježbe su se odvijale svakodnevno.

U 2013. godini, kada su odnosi sa Južnom Korejom bili napeti, režim je tražio od svojih građana da prekriju krovove vozila kamuflažnom mrežom. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA