Pijaca sa koje je krenuo koronavirus već je zatvorena: Prodavali od koala do krokodila

Radiosarajevo.ba
Pijaca sa koje je krenuo koronavirus već je zatvorena: Prodavali od koala do krokodila
Foto: Twitter / Pijaca sa koje je krenuo koronavirus

Pijaca Hunan, mjesto sa kojeg se zarazni koronavirus proširo prvo u Wuhanu, a potom i nekoliko zemalja, već danima je zatvorena.

Iako takvih pijaca ima širom Kine, čini se da su i sami Kinezi šokirani šta se tamo prodavalo, bar sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

Kako navodi navodi South China Morning Post, na spisku životinja koje se prodaju žive i kolju pred kupcima na pijaci Hunan je čak 112 različitih vrsta. Među njima su i lisice, krokodili, štenad vuka, džinovski salamanderi, zmije, pacovi, paunovi, divokoze, žabe, koale i meso divljači.

Posebnu pažnju korisnika društvene mreže Veibo (kineske verzije Facebook) privukla je činjenica da se na pijaci prodaju i koale i to po cijeni od 70 juana, odnosno oko 18 KM. Koale su nakon katastrofalnih požara u Australiji (koji i dalje bukte) toliko ugrožene da ih pojedini naučnici smatraju funkcionalno izumrlom vrstom.

Pijaca sa koje je krenuo koronavirus - undefined

Foto: Twitter: Pijaca sa koje je krenuo koronavirus

Cjenovnici su inače jasno istaknuti na pijaci, iako je zvanično zakonom zabranjeno trgovanje brojnim divljim vrstama ili su potrebne posebne dozvole za to. Ipak, kako navode tamošnji mediji, za neke vrste propisi su labavi što prodavcima daje mogućnost da “zaobiđu” zakon.

Fenomen ovakvih pijaca nije vezan samo za Vuhan ili jug Kine. Zapravo ima ih širom zemlje, što je dodatni problem jer su izvor zaraze i različitih bolesti. Upkos pritisku na kineske vlasti, ona nikada nisu zatvorene.

Podsjećamo, koronavirus koji se pojavio u kineskom gradu Vuhan odneo je 41 život, a više od 1.300 ljudi je zaraženo. Zbog straha da će zaraza širiti dalje, nekoliko višemilionskih gradova stavljeni su u karantin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije