Smrtonosni koronavirus se sve više širi: Prvi slučajevi u Australiji i Maleziji

Radiosarajevo.ba
Smrtonosni koronavirus se sve više širi: Prvi slučajevi u Australiji i Maleziji
Foto: EPA-EFE / Smrtonosni koronavirus se sve više širi

Australija i Malezija su potvrdile prve slučajeve novog koronavirusa na svojoj teritoriji, dok Kina potvrđuje da je do sada preminula 41 osoba od posljedica tog virusa.

Australija je proglasila prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u državi Victoria, a pacijent je hospitalizovan u stabilnom stanju u predgrađu Melbournea, saopćili su australijski zvaničnici, prenose agencije.

Potresni snimci iz bolnice: Medicinska sestra vrišti zbog koronavirusa

Potresan snimak najbolje opisuje tragediju koja se dešava u Wuhanu u Kini (VIDEO)

Kako se navodi, riječ je o kineskom državljaninu (50) koji je u januaru stigao u Australiju, i on je izolovan i liječi se u bolnici.

I Malezija je potvrdila tri slučaja infekcije koronavirusom, prvih u jugoistočnoj Aziji.

Ministar zdravlja je rekao je da su zaražene osobe povezane sa 66-godišnjim muškarcem za koje su singapurske vlasti potvrdile da je pozitivan na testiranje virusa.

U međuvremenu, Kina je potvrdila 1.287 slučajeva zaraženih novim koronavirusom od 24. januara, dok je broj umrlih od virusa porastao na 41, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Virus se pojavio u centralnom kineskom gradu Wuhan krajem prošle godine, a proširio se na druge gradove uključujući Peking i Šangaj, kao i u druge države - Sjedinjene Američke Države, Tajland, Južnu Koreju i Japan.

U Europi je zabilježen u Škotskoj i Francuskoj. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podsjetila je stanovništvo i zdravstvene radnike na osnovne principe za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija:

• Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija

• Preporučuje se često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom

• Izbjegavanje nezaštićenog kontakta s životinjama.

• Preporučeno je da osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije treba da vode računa o tome da kašlju na dovoljnoj udaljenosti te prilikom kašljanja i kihanja usta prekrivaju maramicama za jednokratnu upotrebu.

• Sve zdravstvene ustanove da poboljšaju standardne prakse prevencije i kontrole u bolnicama, posebno u odjelima za hitne slučajeve

"Koronovirus je samo jedan od virusa koji uzrokuje bolesti kako životinja tako i ljudi. Međutim, najveća neugoda u svemu tome je što se prenosi s čovjeka na čovjeka. Naravno, to je novootkriveni virus i mi o njemu ne znamo mnogo, pogotovo stručnjaci u Kini i to je tek sad predmet istraživanja. Bolesnici se prate. Mi ne znamo da li su preminuli imali još nekih pridodatih oboljenja, kao ni to koja je dobna skupina...“, kazala je Aida Pitić, epidemiologinja i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba. 

Više o ovom smrtonosnom virusu čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije