Pfizer testira tablete protiv COVID-19: "Terapija bi mogla pomoći u ranom suzbijanju"

0
Radiosarajevo.ba
Pfizer testira tablete protiv COVID-19: "Terapija bi mogla pomoći u ranom suzbijanju"
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Lijekovi

Kompanija Pfizer saopćila je da je započela veliko istraživanje u kome testira oralni antivirusni lijek za sprečavanje COVID infekcije među onima koji su bili izloženi virusu.

Studija srednje do kasne faze testirat će Pfizerov lijek PF-07321332, na 2.660 zdravih odraslih učesnika od 18 godina i više, koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedince sa potvrđenom simptomatskom infekcijom COVID.

Lijek PF-07321332 je dizajniran da blokira aktivnost ključnog enzima potrebnog za umnožavanje koronavirusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira - starijeg lijeka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za HIV infekciju.

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Napominju kako je lijek remdesivir kompanije Gilead, koji se daje intravenozno, za sada jedini koji je u SAD odobren za terapiju pacijenata inficiranih COVID.

"Uz kontinuirani utjecaj COVID-19 u cijelom svijetu, vjerujemo da će suzbijanje virusa zahtijevati učinkovite tretmane za ljude koji se zaraze virusom ili su mu bili izloženi, nadopunjujući utjecaj koji su vakcine imale u suzbijanju infekcija. Ako bude uspješna, vjerujemo da bi ova terapija mogla pomoći u zaustavljanju virusa rano - prije nego što je imala priliku za opsežnu replikaciju - potencijalno spriječiti simptomatsku bolest kod onih koji su bili izloženi i spriječiti nastanak infekcije kod drugih", rekao je doktor Mikael Dolsten.

Više o istraživanju pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije