... / Pet razloga zašto su Nijemci šampioni u borbi protiv virusa SARS-CoV-2

16. 03. 2020. u 09:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 133

Njemačka je izgleda uspjela u prvoj fazi širenja epidemije koronavirusa da na vrijeme detektuje i liječi obolele. Broj umrlih u Njemačkoj je mnogo manji nego u drugim državama EU sa sličnim brojem zaraženih.

Od skoro 5.813 oboljelih u Njemačkoj preminulo je 13 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od COVID-19 mnogo manja nego u, na primjer, Francuskoj (127) i Španiji (292), prenosi Blic.

Također, zanimljivo je i da u SAD, gdje je manje zabilježeno slučajeva koronavirusa ima do 10 puta više umrlih.

Mnogi zdravstveni stručnjaci su istakli nekoliko razloga zašto je to tako.

Upozorenje iz Italije

Neki medicinski profesionalci i politički lideri rekli su posljednjih dana da će se broj zaraženih korona virusom i smrti njime izazvanih znatno povećati.

Kancelarka Angela Merkel je rekla da je moguće da se i do 70 posto stanovništva zarazi koronavirusom. Međutim, stručnjaci kažu da će Njemačka i u tom slučaju sigurno imati koristi od pripreme i drugih faktora.

Između ostalog, Njemačka je pažljivo posmatrala situaciju u Italiji gdje je najprije u Evropi izbila epidemija i odatle izvukla pouku.

"Imali smo sreće što je Italija prva pogođena država u Evropi, pa smo dobili upozorenje i imali neko vrijeme da se pripremimo za neizbježni dolazak virusa", rekao je ljekar dr. Christoph Specht.

Kako je objasnio, vlasti su ubrzo ukinule neke velike događaje, izdale upozorenja javnosti o higijeni i uradile druge stvari kako bi usporile širenje.

"Bili smo sretni i zato što je relativno mali broj starijih ljudi inficiran, za razliku od Italije", rekao je on.

Tako je Njemačka uvela zabrane i otkazivanja za događaje kojima prisustvuje više od 1.000 ljudi.

Zdravstveni sistem i stroga pravila higijene

Država lider Europske unije ima neke predispozicije za bolje rješavanje problema kao što je epidemija.

Njemačka ima široku mrežu regionalnih laboratorija i bila je u mogućnosti da uradi opsežno testiranje na koronavirus brže nego mnoge druge države. Ima jedan od najskupljih i najopsežnijih javnih zdravstvenih sistema na svijetu sa nacionalnim zdravstvenim osiguranjem obezbijeđenim za sve državljane.

Također se smatra da je Njemačka u vrhu po broju bolnica u odnosu na stanovništvo (oko 1.900 bolnica uz stanovništvo od 82 miliona).

Pored svoje mreže bolnica, zemlja je očigledno imala koristi i od stroge "Gesundheitsamt" strukture javnih zdravstvenih kancelarija koja vrši strogu kontrolu, sprovodeći pravila i propise o higijeni i zdravstvenoj zaštiti.

Postoji više od 300 zdravstvenih kancelarija širom zemlje, koje imaju značajan autoritet.

Više o ovom tekstu pročitajte OVDJE

NEMA KOMENTARA