Pentagon upozorio: Mogu da obore naš F-35, kaznite Tursku

0
Radiosarajevo.ba
Pentagon upozorio: Mogu da obore naš F-35, kaznite Tursku
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump već dugo odbija da uvede sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema, ali bi Kogres to mogao da promijeni.

Time bi odlazeći američki predsjednik faktički bio natjeran da izrekne kazne koje su odavno propisane zakonom. 

Odavno se vrši pritisak na Trumpa da uvede obavezne sankcije Turskoj, nakon što je Ankara kupila ruski protivraketni sistem S-400 u julu 2019. godine.

SAD su na ovaj potez brzo reagovale izbacivanjem Turske iz programa borbenih aviona F-35. Međutiim, Trumpova administracija je zastala pred uvođenjem sankcija Ankari, dok su neki saveznici odlazećeg američkog predsjednika apelovali na Tursku da ne aktivira ruski protivraketni sistem. 

Pentagon je upozorio da bi S-400 mogao lako da identifikuje i obori borbene avione F-35. 

Zakon koji predviđa uvođenje skupa od pet ili više sankcija Turskoj Trumpu daje fleksibilnost da sam odredi u kojoj mjeri će kazne biti stroge. 

Dva izvora upoznata sa situacijom tvrde da će se ona najverovatnije razriješiti tako što će Ankari biti uvedene blaže sankcije koje uključuju kazne za predstavništvo odbrambenih industrija u Turskoj, dok bi predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova porodica mogli da budu pošteđeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije