Izbori u SAD: Oglasio se državni tužilac o Trumpovim tvrdnjama

0
Fena
Izbori u SAD: Oglasio se državni tužilac o Trumpovim tvrdnjama
Foto: EPA-EFE / Donald Trump / Arhiva

Američko ministarstvo pravde nije pronašlo nikakve dokaze o ozbiljnoj prevari na predsjedničkim izborima, uprkos takvim tvrdnjama dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, rekao je za agenciju AP državni tužilac William Barr.

"Do sada, nismo uočili prevaru u razmjerama da bi utjecala na drugačiji ishod izbora", prenosi Reuters Barrovu izjavu za AP.

Barr je prošlog mjeseca rekao nadležnim tijelima da istraže vjerodostojnost optužbi o izbornoj prevari, ali ih je upozorio da izbjegavaju istrage "izmišljenih ili nategnutih tvrdnji".

Demokratski izabrani predsjednik Joe Biden pobijedio je Trumpa na izborima 3. novembra dobivši 306 elektorskih glasova, dok ih je Trump dobio 232.

Za Bidena je glasalo 6,32 miliona ljudi više nego za Trumpa.

Uprkos tome, Trump je nastavio tvrditi da su izbori obilježeni raširenim prevarama, što su jedan za drugim odbacivali državni i savezni dužnosnici.

Trump je nastavio sa serijom pravnih tužbi u više država, iako nijedna od njih nije rezultirala nikakvim smislenim dobitkom za predsjednika.

Većinu tužbi sudije su odbacile i izrazile sumnju o tvrdnjama da su rezultati nezakoniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije