Papa Franjo uporedio abortus s nacističkim zločinima

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo uporedio abortus s nacističkim zločinima
EPA / Papa Franjo
Papa Franjo uporedio je danas abortus koji se čini u slučaju tjelesnog nedostatka ploda s eugenikom "u bijelim rukavicama" kakvu su prakticirali nacisti, osudivši postupak kojim se "uklanja nedužne kako bi se moglo mirno živjeti".

"Htio sam reći da je postala moda, ili barem običaj, da se u prvim mjesecima trudnoće rade pretrage kako bi se vidjelo je li dijete možda bolesno ili će se roditi s nekim nedostatkom, a prvi izbor je riješiti ga se", rekao je Sveti Otac primajući u Vatikanu predstavnike porodičninh udruženja. 

"U prošlom vijeku svi su bili zgroženi onim što su radili nacisti pazeći na čistoću rase. Danas činimo istu stvar u bijelim rukavicama", rekao je Papa rođen u Argentini. 

"Zašto više ne vidimo na ulici osobe patuljasta rasta? Zato što protokol mnogih ljekara kaže: Rodit će se s anomalijom, riješit ćemo ga se", zapitao se Papa Franjo. 

"Porodica je lijepa pustolovina i danas vidimo, kažem to teška srca, da se nerijetko o zasnivanju porodice, o braku, razmišlja kao da je riječ o lutriji. Ako ide, ide, ako ne, brišemo sve i idemo ispočetka", požalio je Papa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije