Po izlaznim anketama: Irska izglasala pravo žene na abortus

Radiosarajevo.ba
Po izlaznim anketama: Irska izglasala pravo žene na abortus
Foto: Twitter / Irski referendum za pravo žene na abortus
Sudeći po rezultatima izlaznih anketa, Irci su izglasali pravo žena na abortus.

Više od dvije trećine Iraca se u petak na referendumu izjasnilo za ublažavanje restriktivnog irskog zakona o abortusu, pokazuju izlazne ankete.

Po izlaznoj anketi provedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 posto izašlih birača, a po rezultatima ankete provedene za javnu televiziju RTE 69 posto birača, prenosi Hina.

Službeni rezultati očekuju se danas poslijepodne.

Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio tradicionalno katoličku Irsku.

Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

Neovisno o tome, irski zakon o abortusu je najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda. Svake godine hiljade  Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u junu 2017.

"Za mene je to jedno veliko 'da'", napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu. Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum "sudbonosni datum za sve nas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije